29 Haziran 2008 Pazar

AVRUPA ŞAMPİYONASI FİNAL MAÇI ALMANYA - İSPANYA

EURO2008'de son randevu Viyana'da, İspanya ve Almanya futbolda Avrupa'nın en büyüğü olabilmek için Ernst Happel'de kozlarını paylaşıyor. Almanlar son ninali ve Avrupa şampiyonluğunu 12 yıl önce; yani 1996'da yaşadı. İspanyollar ise Avrupa'da 24 yıldır finale, 44 yıldırsa şampiyonluğa hasret.

13. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın finali Almanya ile İspanya arasında oynanacak ve futbolda Avrupa'nın en büyüğü belli olacak.

Tüm dünyanın nefesini tutup beklediği karşılaşma Tsi. 21:45'te başlayacak.

Alman Panzerleri ve İspanyol Matadorları'nı karşı karşıya getirecek dev randevu ülkemizden de LigTV ve ATV aracılığıyla izlenebilecek. Ayrıca Euro 2008'de geride kalan 30 maçta olduğu gibi final mücadelesinde de Ajansspor.com'un Canlı Anlatım'ı sayfalarımızda olacak.



Saat: 21:45
Stat: Ernst Happel/Viyana/Avusturya Stat için TIKLAYINIZ!
Hakem: Roberto Rosetti (İtalya)
Yardımcı Hakemler: Alessandro Griselli (İtalya) - Paolo Calcagno (İtalya)
Dördüncü Hakem: Peter Fröjdfeldt (İsveç)
Yedek Yardımcı Hakem: Stefan Wittberg (İsveç)
UEFA Hakem Gözlemcisi: Jaap Uilenberg (Hollanda)
Canlı Yayın: Lig TV, ATV (TV), Ajansspor.com Canlı Anlatım (İnternet)

ALMANYA: Jens Lehmann, Rene Adler, Robert Enke, Marcell Jansen, Arne Friedrich, Clemens Fritz, Heiko Westermann, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Simon Rolfes, Bastian Schweinsteiger, Torsten Frings, Michael Ballack, Piotr Trochowski, Thomas Hitzlsperger, Tim Borowski, David Odonkor, Mario Gomez, Oliver Neuville, Miroslav Klose, Lukas Podolski, Kevin Kuranyi



İSPANYA: İker Casillas, Andres Palop, Pepe Reina, Raul Albiol, Fernando Navarro, Carlos Marchena, Carles Puyol, Joan Capdevilla, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, Juan Gutierrez Moreno Juanito, Andres İniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, Santi Cazorla, Xabi Alonso, Marcos Senna, Ruben De la Red, David Villa, Fernando Torres, Sergio Garcia, Daniel Güiza, David Silva

FİNAL YOLU:
B Grubu mücadelesi: Almanya [2 - 0] Polonya: Podolski (2) Maç Haberi
B Grubu mücadelesi: Almanya [1 - 2] Hırvatistan: Podolski Maç Haberi
B Grubu mücadelesi: Almanya [1 - 0] Avusturya: Ballack Maç Haberi
Çeyrek final: Almanya [3 - 2] Portekiz: Schweinsteiger, Klose, Ballack Maç Haberi
Yarı final: Almanya [3 - 2] Türkiye: Schweinsteiger, Klose, Lahm Maç Haberi

D Grubu mücadelesi: İspanya [4 - 1] Rusya: Villa (3), Fabregas Maç Haberi
D Grubu mücadelesi: İspanya [2 - 1] İsveç: Torres, Villa Maç Haberi
D Grubu mücadelesi: İspanya [2 - 1] Yunanistan: De La Red, Güiza Maç Haberi
Çeyrek final: İspanya [4 - 2] İtalya: Cazorla, Senna, Villa, Fabregas Maç Haberi
Yarı final: İspanya [3 - 0] Rusya: Xavi, Güiza, Silva Maç Haberi

MUHTEMEL 11LER
Almanya: Lehmann, Metzelder, Mertesacker, Lahm, Friedrich, Schweinsteiger, Rolfes, Hitzlsperger, Ballack, Podolski, Klose
Teknik Direktör: Joachim Loew
Kaptan: Michael Ballack

İspanya: Casillas, Marchena, Puyol, Iniesta, Fabregas, Xavi, Torres, Capdevila, Sergio Ramos, Senna, Silva
Teknik Direktör: Luis Aragones
Kaptan: Iker Casillas



NOTLAR!.. NOTLAR!.. NOTLAR!..
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kaydettiği 4 golle krallık yarışında ilk sırada bulunan İspanyol David Villa sakatlığı sebebiyle finalde forma giyemeyecek. Almanya'nın krallıktaki iddialı ismi, 3 gollü Lukas Podolski ise sahada olacak.

Almanya teknik direktörü Joachim Löw, cumartesi günü yaptığı açıklamada kaptanları Michael Ballack'ın baldırında yaşadığı sakatlıktan dolayı pazar günü oynanacak olan Euro 2008 final mücadelesinde forma giyemeyebileceğini belirtti.

İspanya; Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde en son 1984'te final oynadı. Almanya ise 1996'dan beri finale hasretti.

Almanya bu kupayı daha önce 1972, 1980 ve 1996'da olmak üzere 3 kez müzesine götürürken, İspanya ise 1964 yılında bir kez Avrupa Şampiyonluğu'nu kazandı.

Euro2008'in resmi sponsoru Mastercard'ın final maçına yönelik, spor ekonomisi uzmanı Prof. Simon Chadwick'e yaptırdığı araştırmaya göre, İspanya şampiyon olursa 113, Almanya şampiyon olursa 112 milyon Avro'dan daha fazla gelir elde edecek.

Avrupa'nın en büyüğünü belirleyecek olan final karşılaşmasını yönetme görevi verilen 40 yaşındaki İtalyan hakem, hem turnuvanın açılış maçını hem de final maçını yönetme onuruyla taçlandırıldı. Bir hastanede yönetici olarak çalışan Roberto Rosetti, ana dili olan İtalyanca'nın yanı sıra Fransızca ve İngilizce konuşuyor. Boş zamanlarında tenis oynamaktan hoşlanan ve kitap okumayı seven Rosetti, hem açılış hem de final maçını yönetecek olmasının kendisi için "büyük bir onur" olduğunu ifade ediyor. Rosetti, final maçında düdük çalacak olmasının hayatındaki en önemli anlarından birisi olacağını ifade ederken, hakem olmayı ise en büyük tutkularından birisi olarak ifade ediyor.



1996 yılından beri İtalya'da profesyonel olarak maç yöneten Rosetti, 2002 yılında FIFA kokartı taktı. Aynı yıl Danimarka'da düzenlenen 17 Yaş Altı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda görev aldı. 2003 yılındaki 20Yaş Altı Dünya Kupası, 2005 Konfederasyon Kupası ve 2006 Dünya Kupası Finalleri Rosetti'nin düdük çaldığı diğer organizasyonlar oldu. 2006 Dünya Kupası'nda dört maç yöneten Rosetti, kendisinden önceki İtalyan hakemlere oranla bir dünya kupasında en çok maç yöneten hakem olarak dikkat çekti.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nde açılış maçının yanı sıra D Grubu'ndaki Rusya-Yunanistan karşılaşmasında da düdük çalan Rosetti, A Milli Takım'ın penaltılar sonucu yarı finale yükseldiği tarihi Hırvatistan maçında da çeyrek final hakemiydi.

İtalyanların dünyaca ünlü hakemi Pierluigi Collina, Rosetti'nin final maçına verilmesinin, İtalyan hakemlerinin son yıllarda şike skandallarıyla bozulan imajının düzelmesi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu ifade ediyor. Collina, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu İtalyan hakemlerine tekrar güven duyulduğunu gösteriyor. Rosetti, üstün performansıyla bunu hakketti" dedi.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini de, Rosetti'nin final maçına verilmesinin İtalya için bir işaret olduğunu vurgulayarak geçmiş yıllarda yaşanan hakem skandallarının geride kaldığını ifade eden isimler arasında yer aldı.

Almanya'nın Çek Cumhuriyeti'ni altın golle 2-1 devirerek zafer ulaştığı 1996 Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde de bir İtalyan hakemin düdük çalması Almanlar arasında 'İtalyanların uğuru' olarak adlandırılıyor ve İspanya karşısında da bu uğurun işlemesi bekleniyor. İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı Euro 96'nın final maçını İtalyan Pierluigi Pairetto yönetmişti.

ERNST HAPPEL'İN EURO2008 TRAFİĞİ:
B Grubu mücadelesi: Avusturya-Hırvatistan: 0-1
B Grubu mücadelesi: Avusturya-Polonya: 1-1
B Grubu mücadelesi: Avusturya-Almanya: 0-1
Çeyrek final: Hırvatistan-Türkiye: 2-4
Çeyrek final: İspanya-İtalya: 4-2
Yarı final: Rusya-İspanya: 0-3

ajansspor
Powered By Blogger